|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Red. Zajcew Site Admin
|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:31 am Temat postu: Pijanikierowcy.pl - zwykli populiści??? |
|
|
| Cytat: | Skoro sami Państwo podają, że jedynie w 14 procentach wypadków biorą udział osoby nietrzeźwe (co nie znaczy że je powodują) to w takim razie chyba nie alkohol trzeba brać pod uwagę jako głównego czy najważniejszego sprawcę wypadków? Znam wielu kierowców którzy jeżdżą w stanie nietrzeźwym i nigdy nie spowodowali wypadku. Ja sam pod wpływem alkoholu jestem bardziej rozluźniony, pozbawiony tego nerwowego spięcia, które często powoduje, że wykonuje się gwałtowne ruchy kierownicą, które zwłaszcza zimą kończą się niekiedy zjazdem na pobocze czy wręcz w rowie.
Czy w takim razie nie wykorzystują Państwo jedynie owej społecznej nagonki na ludzi spożywających alkohol, co poniekąd świadczyłoby że są Państwo zwykłymi populistami?
|
_________________ Alkohol wypity, samochód rozbity, kierowca za(b)pity |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Red. Zajcew Site Admin
|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 7:31 am Temat postu: |
|
|
Doskonale każdy wie, że na ilość wypadków ma wpływ szereg rzeczy, między innymi zły stan dróg. Jednak pozwolę się z Panem nie zgodzić, może dla Pana 14 % to wynik na tyle marginalny żeby go pominąć, dla mnie i dla wielu czytelników to wynik skandaliczny. Te wszystkie akcje w mediach i wrzawa to nie odwrócenie uwagi od np. złego stanu dróg. To zwrócenie uwagi właśnie na te 14%.
Pisze Pan że zna osoby świetnie prowadzące pod wpływem alkoholu, z badań wynika że mimo iż czują się za kółkiem pewnie następuje w ich organizmach znaczny spadek percepcji. Może Ci znajomi nie mieli przed sobą sytuacji w której mogli by sprawdzić swoje reakcje. Te 14 procent pijanych uczestników wypadków mogło by ich uniknąć gdyby tylko zareagowali prawidłowo.
Pozdrawiam _________________ Alkohol wypity, samochód rozbity, kierowca za(b)pity |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bastek79
|
Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:51 am Temat postu: Śmiech na sali |
|
|
Witam, ja również się nie zgodzę "jak się domyślam z opinią przesłaną do redakcji" – ja też nie mam nic przeciwko Alkoholowi, wiadomo wszystko jest dla ludzi. Jednak umówmy się że gdyby nawet te 14% było trzeźwe to by może do ponad połowy ( z tych 14% kolizji) nigdy nie doszło i idąc dalej może kilka/kilkanaście lub też kilkaset istniej ludzkich nadal mogło cieszyć się swoim życiem.
Ja osobiście odbieram tą akcję nie jako nagonkę na osoby spożywające alkohol, a na osoby które ignorują (prawo, ludzkie życie oraz wykazują totalną ignorancję). Po prostu piłeś nie jedź, przecież w dzisiejszych czasach nie ma problemu z taksówkami, telefonami czy może po prostu wystarczyć poprosić znajomego by nas podwiózł / przywiózł z imprezy.
Problemem jest również jeszcze jeden fakt (w szczególności wśród młodzieży) – nie potrafią się bawić bez alkoholu. Przecież nie zawsze idąc na urodziny/dyskotekę musimy „pić”.
Ale widzę że autor tej wypowiedzi prawdopodobnie należy do grona osób które potrzebują „wspomaganie” do dobrej zabawy.
Ja wspieram akcje całym sercem. I cieszę się że do tej pory szczęśliwie udało mi się powracać do domu bez zbędnych przygód / spowodowanych przez bardziej „wesołych” uczestników dróg.
Pozdrawiam redakcję i czytelników. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joanna
|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 1:26 pm Temat postu: to też jest przyczyna... |
|
|
| Osoba, która uważa, że zajmowanie się wypadkami powodowanymi przez pijanych kierowców to populizm, powinna przemyśleć swoją wrażliwość społeczną. Nawet gdyby problem dotyczył 1% wypadków, są to sytuacje, za które sprawcy W PEŁNI ODPOWIADAJĄ, co więcej - łatwo mogą im zapobiec. Tym przede wszystkim różnią się wypadki po pijaku od innych! Także tym, że na układ kierowniczy albo złe warunki świadomość społeczna nie pomoże... Czy takie rzeczy trzeba tłumaczyć??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|